sobota 23. júla 2011

Firma na autopilota

V poslednom čase som sa stretol s niekoľkými majiteľmi firiem a v podstate mi povedali tú istú sťažnosť. Po rokoch podnikania by už boli radi, keby nebolo potrebné stále dookola zvládať tie isté veci. Veľmi by uvítali, keby zamestnanci prejavovali viacej samostatnosti a zodpovednosti.

Zamestnanci by zas radi dostávali vyšší plat a vlastne by ho mohli dostať, keby...

Tri bodky si väčšina čitateľov domyslela správne - keby nebolo potrebné dať peniaze na nejakého vedúceho, ktorý tých podriadených dokáže priviesť k vyšším výkonom. Samozrejme existuje pomerne dosť ľudí, ktorí majú poctivú a tvrdú prácu v krvi, ale ukazuje sa veľmi jasne, že platiť nejakého dozorcu, pohoniča sa stále vypláca.

Majitelia by strašne radi zorganizovali veci tak, že procesy sú jasné, pravidlá dané, mantinely pevné a už treba urobiť len jednu vec - podať požadovaný výkon. Áno, toto je možné urobiť. Treba dodať, že úspech často vyžaduje 2 podstatné veci - organizáciu a ľudí, ktorí presadia disciplínu a výkony.

Pozor, organizácia samotná je nesmierne dôležitá a umožňuje nám mnohé veci zautomatizovať. Mohli by sme to prirovnať k systému autopilota v modernom lietadle. Dokáže riadiť drahý, nesmierne komplikovaný stroj. Je možné, že dnešné lietadlá strávia vo vzduchu 9 hodín z desiatich so zapnutým autopilotom.


Dobrá organizácia naozaj privedie firmu do bodu, kedy mnohé veci fungujú podľa naučených, ba až mechanických postupov.

Ale na jednu vec by sme nemali zabúdať. Nad autopilotom ešte stále bdie kapitán a on je ten, kto nesie zodpovednosť. On robí rozhodnutia a riadi lietadlo v rozhodujúcich fázach letu. Len vtedy môžeme vôbec hovoriť o tom, že vo firme sa podarí presadiť nejaká stratégia.

Smernice, roboty, mechanizmy - tie nikdy nemôžu niesť zodpovednosť. Sú to vždy len bdelí a tvoriví ľudia, ktorí môžu a majú robiť rozhodnutia.

Organizovať treba tak, aby šéfovia zažili úľavu od neustáleho opakovania tých istých pokynov. Tím ľudí treba poučiť, aby aj radoví pracovníci mohli manažovať sami seba. Potom sa môže šéf sústrediť na rozvoj, prípadne ľahšie zvládať krízové stavy.

Organizácia prináša slobodu.

Domáca úloha: Pozrite sa, ktoré veci opakovane vyžadujú šéfovu pozornosť. Potom pouvažujte, ako to zorganizovať, aby pracovníci zvládli celú vec optimálne a bez komandovania.



Foto: © Xavier MARCHANT - Fotolia.com

2 komentáre:

  1. V článku chybí jedno zásadní téma, které je klíčové pro vedení lidí. MOTIVACE. Když zaměstnanec nebude pozitivně motivovaný, tak z něj výkon nad rámec povinností nikdo nedostane. Uměním je motivovat zaměstnance tak, aby chtěli pro firmu dýchat. Aby její úspěch mohli považovat za svůj. Aby měli dobrý pocit ze své práce. K tomu je potřeba ocenění a to nejen to finanční. Z vlastní zkušenosti vím, že ústní ocenění a uznání je mnohem úspěšnější, než to materiální (i když to taky není k zahození). Zkrátka každý je rád chválen. Tudíž, když řeknu zaměstnanci, že ho považuji za velmi schopného a proto mu svěřím takovou práci (samo s nějakým malým navýšením platu), tak udělá první poslední. Protože jej šéf považuje za SCHOPNÉHO. Oceni jeho kvality a jeho práci. Je to jako s dětmi. Organizace je jistě důležitá, ale když u toho budou zaměstnanci obrace oči v sloup, tak je úspěch poloviční.
    Problém je, že zaměstanavatelé mají pocit, že se po podřízených musí "vozit" aby podali výkon. Bohužel pocit moci bývá leckdy silnější.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlas, ďalšia téma sa mi však už do článku nevtesnala. Koniec koncov je v tomto blogu článkov o motivácii pomerne dosť:
    http://manazment-strategie.blogspot.com/2010/04/najprv-podporujte-lepsich.html
    http://manazment-strategie.blogspot.com/2010/10/nie-peniazmi.html
    http://manazment-strategie.blogspot.com/2010/10/dnes-zacina-zvysok-tvojho-zivota.html
    Asi kľúčový článok o motivácii je tu:
    http://manazment-strategie.blogspot.com/2010/09/zaznite-svetla.html

    OdpovedaťOdstrániť