pondelok 4. júna 2012

Nevedieť môže byť výhoda

Považujete sa za odborníka v nejakej oblasti? Môžete povedať, že o tom niečo skutočne viete?

Gratulujem.

Ak niečo perfektne ovládate, môžete ohľadom toho urobiť malý test. Ak je to skutočne pravda, mali by ste byť schopní položiť komukoľvek jednu jedinú otázku, ktorou overíte, či je v tej oblasti niekto odborník. Ako by majster fotograf jedinou otázkou zistil, či sa rozpráva s profesionálom? Čím by vás meteorológ otestoval, či ste v tej oblasti odborník? Ktorú otázku by vytiahol záchranár?

A akú otázku by položil šéf domnelému šéfovi?

Ak niečo skutočne viete, zároveň dokážete s istotou povedať, že je veľa vecí, ktoré neviete. Najväčší fyzik na svete by vám povedal, že mnohým tajomstvám vlastnej vedy vôbec nerozumie. Matematik vám prezradí, že existuje celý rad vecí, nad ktorými si jeho kolegovia lámu hlavy už stáročia. Možno ste už ako tak prekukli svoju manželku, ale ženám úplne rozumejú pravdepodobne iba mimozemšťania.

Aj najväčší odborník na nejakú oblasť dokáže uviesť celý rad oborov, ktorým vôbec nerozumie. Ak by sa tým chcel začať zaoberať, musel by pripustiť, že sa musí naučiť od piky.

Tu sme dorazili k nesmiernej výhode.

Nevedieť!

Ak neviete, tak vám to dáva slobodu v tom zmysle, že sa na nič nemusíte hrať, nič netreba predstierať pred ostatnými a hlavne nie pred sebou. Vy VIETE, že neviete a to je skvelé.

Ak by ste najali obchodníka, ktorý o vašej oblasti nič nevie, mohli by ste si byť úplne istí jednou vecou. Nebudete sa spoliehať na nič, musíte ho jednoducho všetko naučiť od základov. To vyzerá ako čudná výhoda, ale pozor. Aj ten obchodník vie, že sa musí učiť.
Porovnajte to s prípadom, keď si ten obchodník MYSLÍ, že o tom všetko vie. Ako ho chcete učiť? Zabudnite!

Ak niekto nevie, že nevie, tak je hádam v najhoršom bahne, v akom môže byť. Domýšľať si, že viem, je najhoršie ignorantstvo, aké môže existovať.

Preto patrí šéfovanie k najnáročnejším povolaniam, lebo čím vyššiu pozíciu máte, tým väčší rozhľad potrebujete a tým viacej pascí zdanlivej vedomostí na vás čaká.

Ak si predstavíte, že štandardná firma má 7 divízií a 21 oddelení, koľko toho priemerný šéf vlastne nevie? Ak vie, že nevie, tak je vo veľkej výhode.


Niečo vedieť, to znamená skutočnú moc.

Nevedieť, to je šanca sa naučiť.

Nevedieť, ale myslieť si, že viem, to je pasca.




Foto: © Fotolia.com

1 komentár:

  1. To, že nevedieť je rovnako dôležité ako vedieť, som si naplno uvedomil pri knižnom kurze Základov myslenia... Od istej doby dokonca stav "viem všetko" považujem za nultú bariéru v štúdiu:-))

    OdpovedaťOdstrániť