sobota 28. septembra 2013

Nedajte sa znechutiť

Pri rozhovoroch s rôznymi podnikateľmi som v poslednom čase narazil na alarmujúci fenomén - defenzívny postoj.

O čom hovoríme?

Mnoho majiteľov firiem nemá dostatočný ťah na bránu, jednoducho netlačia na pílu v obchode, lebo... ak aj narazia na jednorazovú zákazku, ktorá by už presahovala ich personálnu kapacitu, radšej sa o ňu neuchádzajú, lebo nijakovsky sa im nechce pustiť do procesu výberu ľudí a hlavne ich nesmierne irituje administratívna a finančná záťaž spojená s odvodmi. V minulosti by asi prijali dohodárov, ale teraz sa im do toho zo známych dôvodov nechce.

V prostredí, ktoré garantuje istoty iba zamestancom a nikto negarantuje trvalé zákazky firmám, pričom prepúšťanie ľudí v prípade nedostatku práce sa predražilo a skomplikovalo, nechajú šéfovia pretiecť niektoré príležitosti medzi prsty.

Toto sú desivé vyjadrenia, lebo pre podnikateľov by mala byť typická dravosť a chuť dosahovať nové méty. Je to možno prekvapivé, ale aj tých, čo dávajú prácu, treba motivovať. V prostredí, kde ich vrchnosť neustále dáva do pozície nenažraných vykorisťovateľov, pred ktorými treba robotníka chrániť a vyzbrojovať ho rozličnými výhodami na úkor zamestnávateľa, už toho majú podnikatelia plné zuby. Tiež chcú mať svoje istoty a garancie a keďže zákazky sú veľmi neisté, tak sa snažia fixné náklady (najmä platy a odvody) držať na uzde.

Niektorí sa nenechajú ničím ubiť a niektorí radšej prešli na vyčkávaciu taktiku. Je klamstvo, čo tvrdí minister práce, že medzi zákoníkom práce a nezamestnanosťou nie je vzťah. Podnikatelia nie sú samovrahovia, tak čakajú, až táto súvislosť začne dochádzať aj tým, čo nám sem takúto vládu zvolili. Stretávam sa s mnohými osobne a mnohí mi potvrdili svoje zhnusenie a neochotu zamestnávať ľudí, kým sa v podnikateľskom prostredí neurobia zásadné zmeny. Čo robiť?

Trucovanie nepomôže. V časoch, kedy sa objavuje takýto útlak na tých, čo dávajú prácu, je najlepšou odpoveďou ešte väčšia snaha, ešte lepšie výsledky a víťazstvo navzdory všetkým provokáciám a zlým podmienkam. Firmy sa prispôsobili a snažia sa lepšie organizovať, dostávať lepšie výsledky od ľudí, ktorých majú na palube.

Majiteľom firiem odkazujem toto:

Nenechajte sa znechutiť. Ste dôležití. Ste ako otcovia veľkých rodín, patrí vám veľká vďaka.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára