utorok 31. decembra 2013

Výpoveď - najväčšia nočná mora začínajúceho šéfa


Ak je niekto produktívny a šikovný, môže sa ľahko dostať do situácie, kedy ho vedenie firmy povýši na šéfovský post. Doteraz bol pre ostatných rovnocenným kolegom a teraz im má zrazu rozkazovať, požadovať výkony a rozhodovať o osude druhých. Už viackrát som na blogu zdôrazňoval, že pre prežitie firmy je nesmierne dôležité, aby tam boli šéfovia, ktorí veľmi dôsledne trvajú na splnení úloh. Šéf tam je na to, aby udržiaval vysokú výkonnosť.

Na druhej strane neexistuje dôvod, aby sa pri vyžadovaní správal ako sadista a psychopat.

V živote šéfa sa môže vyskytnúť veľa podriadených, ktorí na danú pozíciu jednoducho nemajú. Potom je to už len o tom, či existujú nejaké kroky, ktoré zamestnanca postupne privedú k výkonnosti, ktorá je pre danú pozíciu neodmysliteľná. Musí sa to stať pomerne rýchlo, ale o vzdelávaní pracovníkov dnes nechcem písať. Ak je zlyhanie pracovníka zjavné, potom je lepšie, ak šéf neváha a...

  Výpoveď zamestnanca


Dnes bude reč na tému výpoveď alebo ukončenie pracovnej zmluvy. Dokáže sa šéf odhodlať k takémuto kroku? Lebo slabšie povahy šéfov sa spoliehajú na to, že situácia sa vyrieši tým, že nájde na stole papier a dúfa, že to bude výpoveď daná zamestnancom.

Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo niektorí šikovní ľudia nechcú povýšenie. Toto je klasický dôvod, prečo novopečený šéf dá radšej sám výpoveď, ako by bol nútený prepúšťať svojich kolegov.

výpoveď zamestnanca ?
Hovoril som s ľuďmi, ktorí mali tú smolu, že v ich firme narazili na nenávistnú kultúru. Od šéfov sa priam vyžadovalo, aby sa k zamestnancom správali, ako keby to bol kus hnoja. Tu môžem úplne otvorene vyhlásiť, že slušnosť musí zvíťaziť. Aj keď sú niektorí jedinci nenapraviteľne neschopní, aj tak im musíme prejaviť rešpekt. Aj keby ste mali podriadeného, ktorý je vzorom zloby a nedisciplíny, aj tak by ste sa nemali dať vyprovokovať a prepúšťať ho v zlosti.

Pokojná moc je omnoho silnejšia, ako zlostná nadvláda.


 Slušnosť je nadradená


Ak sa od nižšieho šéfa očakáva, že pri riadení má porušovať svoje zásady slušnosti, musí sa ohradiť. Ak ste boli v práve a vyhodili vás za to, že ste sa k svojim podriadeným odmietali správať ako psychopatický tyran, tak vedzte, že teraz ste na tom lepšie.

Občas je potrebné zvýšiť hlas, ale ak by ste zistili, že u podriadeného neviete dosiahnuť požadované nasadenie a plnenie úloh bez neustáleho okrikovania a nepomôže ani trpezlivé vyučovanie, potom je lepšie po viacnásobných výzvach a upozorneniach spoluprácu pokojne ukončiť. Nikto nemá z takýchto vecí radosť, ale ak nie je možné dosiahnuť zlepšenie, potom je tento krok nevyhnutný.

  Organizácia je ako matka


Ak by pri pôrode musel lekár voliť medzi životom matky a dieťaťa, dal by prednosť záchrane matky. Toto vyplýva z dávnej múdrosti a lekárskej etiky. Na túto múdrosť zabudli zákonodarcovia, lebo ochrana zamestnancov je dnes už v takej nerovnováhe, že to už ohrozuje prežitie zamestnávateľov. Dobrý šéf musí proti tejto nerovnováhe zakročiť. Akcia vyvoláva reakciu. Pred poslednou zmenou ZP bolo snáď ideálom dosiahnuť ukončenie pracovného pomeru dohodou, no teraz už musíme trvať na tom, že chrániť treba predovšetkým matku (organizáciu). Ak máte vyslovene deštruktívneho, nedisciplinovaného zamestnanca, potom by vašou ambíciou mala byť výpoveď daná zamestnávateľom. Musíte ovládať domáce úlohy a oprieť sa o paragrafy (porušenie pracovnej disciplíny, atď.), toto je však právnická oblasť a tak sa do nej nebudeme ponárať.

Čo je potrebné urobiť, to je potrebné urobiť. Chrániť organizáciu a tým zamestnanie pre usilovných a lojálnych, to vyžaduje, že slabých, ba až zlých zamestnancov musíte občas prepustiť. No nikdy by ste sa pri tom nemali nechať vyprovokovať a vždy je potrebné udržať si dôstojnosť a garantovať ľuďom rešpekt.

Ak si toto človek uvedomí, potom je šanca, že z neho bude dobrý šéf a téma výpoveď preňho nemusí byť nočnou morou. Aj keď citlivejšie povahy nebudú môcť zaspať, keď budú stáť prvý krát pred nutnosťou niekoho prepustiť, rozum môže nad týmto prejavom ľudskosti zvíťaziť.

Šéfovanie nemusí byť doménou bezcitných ľudí, čo majú nervy zo železa a srdce z kameňa.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára