nedeľa 7. februára 2010

Základ všetkých základov

Dobrá správa: Ak chcete niečo rozumné dokázať, takmer vždy na to existuje nejaký spôsob. V živote vás bude veľa ľudí presviedčať, že sa niečo "nedá"; ale v skutočnosti je možné dosahovať až neuveriteľné výsledky. Vedci vraj spočítali, že pri veľkosti krídiel, frekvencii mávania krídlami, a hmotnosti nemôže čmeliak lietať. Ešte šťastie, že to čmeliakovi nikto nepovedal...

Dôležitým predpokladom je, aby ste mali nejaký funkčný postup. Môžete ho vynájsť, môžete ho získať, môžete ho kúpiť. Podstata úspechu je v tom, že budete mať niečo, čo funguje.

Nech už sa zaoberáte akoukoľvek aktivitou, použiteľné postupy patria k najväčším pokladom. Mať niečo také v rukách je úplne prvá vec, ktorú musíte zvládnuť. Ak ste začali niečo robiť, vaša prvá méta je dospieť k spoľahlivej rutine, ktorá prináša požadované výsledky.

Ak ste túto métu dosiahli, potom to môžete (a budete) používať. Kým to robíte len vy, tak stačí, že celý postup je len vo vašej hlave. Kým tú vec nepotrebujete niekoho naučiť, tak sa spravidla nezaoberáte otázkou, ako to celé sformulovať, zapísať, či zverejniť.

Ak však dopyt po vašich službách stúpne, potom to už celé začne zohrávať stále väčšiu rolu.  Ak máte firmu, ktorá prudko rastie, tak potom postupne nazbierate rozsiahlu "knižnicu" postupov, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie a expanziu.

Je prekvapujúce, ako málo majiteľov a manažérov si uvedomuje dôležitosť základnej firemnej "knižnice". Bez základného know how aspoň v nejakej duplikovateľnej forme nemôže prakticky nikto dosahovať trvalý úspech. 

Know how, ktoré sa dá odovzdať do rúk ďalších ľudí je ZÁKLAD ZÁKLADOV.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára