pondelok 21. marca 2011

Dôležitosť cieľov

Základy plánovania IV.


Ciele sú v živote človeka aj organizácií veľmi dôležité. Sú to také vytúžené méty, míľniky života, veci pre ktoré sa oplatí potiť krv a prekonávať protivenstvá. Ak máte cieľ, tak vaše konanie má smer a činnosti dokážete zladiť tak, aby ste sa k cieľu blížili. Je to ako hra, v ktorej môžete vyhrať čosi cenné a v takomto prípade môžete zažívať radosť nielen vtedy, keď na konci zvíťazíte, ale budete ju pociťovať aj na ceste tam.

Mali by sme si povedať čosi aj o opačnom stave - keď nemáte nijaký cieľ. Nie nadarmo máme v slovenčine výraz "bezcieľnosť" a asi chápete, že to je dosť zlý stav. Ak ste mali (a trebárs dosiahli) nejaké ciele a nestanovili ste si nové, tak váš život bude miestami pripomínať cestujúceho, ktorý má čakať dlhé hodiny na vlakové spojenie v malom meste, kde všetky pozoruhodnosti prezriete za 40 minút, pričom nenájdete otvorený stánok s novinami, ani kníhkupectvo a budete sa tam bezcieľne motať ako prd v gaťoch.

Život bez cieľov môže nabrať veľmi temné a trpké kontúry, kedy len prežívate v akejsi šedivej rutine zo dňa na deň a to prosté prežívanie je tak trochu náhrada reálneho cieľa. Samozrejme, takto sa dá žiť, ale nemusí to byť príliš povznášajúce.



Niekedy máte to šťastie, že máte pri sebe niekoho, kto vymýšľa dobré a lákavé ciele a vy urobíte najlepšie, ak ich prijmete za svoje. Nejde len o to, kam idete, ale aj s kým idete. Ak ste s niekým v nejakej spoločnej skupine, či je to firma, klub alebo rodina, musíte akceptovať a podporovať ciele, ktoré stanovuje ten, kto to má na starosti.

Ak máte k tomu ešte aj svoje vlastné ciele, tie by nemali byť v rozpore s tými spoločnými, inak sa veľmi rýchlo stanete čiernou ovcou, ktorú onedlho vyženú zo stáda. Spravidla nemôžete mať spoločné ciele so svojou manželkou a k tomu mať ešte iné ciele, ktoré zahŕňajú tajný sex s milenkou. Bez ohľadu na to, že niektorí pseudoodborníci to označujú za normálne a údajne stačí iba "zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať", v skutočnosti si koledujete o to, že váš rodinný život naberie veľmi mrzuté, ba až katastrofické obrysy. Ciele sú dôležité, umožňujú stmelenie tímu ľudí, ale nie vtedy, ak tí jednotlivci sledujú ešte aj svoje osobné, navzájom nezlučiteľné ciele.

Cieľ môžete tak trochu chápať ako kotvu, ktorú ste vystrelili aj s lanom na hradby, tam sa zachytila a vy môžete po tom lane vyliezť. Môže to byť namáhavé, nebezpečné, ale má to jasný smer a vieme, kde to končí. Cieľ je pevný bod, zachytený v budúcnosti, je ako kotva s lanom, ktorej sa môžete pridŕžať, je ako orientačný bod, maják pri vjazde do prístavu.

Ale pozor! Ak ste dosiahli cieľ a nestanovili nový, tak ste tú kotvu nechali zachytenú a ona vás bude brzdiť. Budete chodiť v kruhu a neuvedomíte si, že tú kotvu treba uvoľniť a vystreliť novým smerom.

Ak nemáme cieľ, tak ideme NIKAM. Preto sú ciele dôležité.

Nabudúce si povieme o tom, ako sa dá cieľ stanoviť a sformulovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára