pondelok 23. mája 2011

Nepotrebujete NIČ!

Keď začínate podnikanie, tak veľmi často nepotrebujete vôbec nič. Okrem základnej idey a odhodlania netreba nič.

Poznám desiatky, ba stovky podnikataľov, ktorí začínali úplne z ničoho. Mali len nápad a chuť pustiť sa do toho.

Neznalí ľudia často tvrdia, že na podnikanie treba obrovský kapitál a konexie, ale my sa tu predsa nebavíme o tom, že niekto chce pre začiatok postaviť jadrovú elektráreň! Ten najdôležitejší kapitál, ktorý potrebujete, je nápad, zdravý rozum, ochota slúžiť a vytrvalosť.

Spomeňte si na to, ako ste začínali a rýchlo vám dôjde, ako málo ste potrebovali. Bolo to obdobie plné skromnosti, tvrdej práce, ale možno to bolo najšťastnejšie obdobie vášho života. Keď dnes pozeráte na svoju zavedenú firmu, na rozbehnutý biznis, dlhý zoznam získaných zákazníkov, vybavenie, majetok, môže sa vám to všetko zdať až neskutočné. Pritom je dosť možné, že dnes čelíte príkoriam, veľkým problémom, ktoré môžu byť priam hrozivé, snažíte sa udržiavať motiváciu vašich ľudí, finančné zdravie a nekonečnú snahu o dodávanie kvalitnej služby zákazníkom. Byrokracia, nečestnosť, ľahostajnosť, to všetko nám berie elán a predsa sa znovu pozdvihneme a konáme svoju povinnosť.

Kedykoľvek sa vám vidí, že problémy sú priveľké, môže sa vám zdať, že na vyriešenie budete potrebovať kadejaké veci, ktoré má poskytnúť vonkajší svet. Možno očakávate nejaký zázračný vonkajší vplyv, ktorý prinesie rozhodujúcu zmenu. V tom sa ale mýlite. Tak, ako ste priviedli k životu svoju firmu kedysi, tak ju udržíte pri živote aj dnes. Možno potrebujete viac múdrosti, lebo s rastúcou firmou sa zvyšujú nároky na vaše vedomosti, ale pamätajte, že tá najdôležitejšia energia pre vedenie organizácie pochádza neustále z vášho vnútra.


Spomeňte si na to, až budete klesť na duchu. Kľúč k svojmu šťastiu nosíte v sebe.




Foto: fotolia.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára