pondelok 21. novembra 2011

Cena stredných manažérov

Dočítal som sa v Trende, že kríze padajú za obeť strední manažéri (v rámci zoštíhľovania a šetrenia mzdových nákladov). Zarazilo ma to, lebo dobrý stredný manažér má cenu zlata.

V tom článku síce spomínali nejakú medzinárodnú korporáciu, kde je údajne 36 úrovní riadenia, ale aj tak musím trvať na tom, že stredný a nižší manažment je veľmi nedostatkový "tovar".

Čo si pod tým môžeme predstavovať? Je to nejaký vedúci, ktorý perfektne vie, čo sú produkty jeho podriadených a neúprosne trvá na tom, že to pracovníci dodajú, alebo prinajmenšom výrazne pokročia k výsledku. Takýto vedúci si veľmi dobre uvedomuje, že je tak trochu v ľudskej povahe ochabnúť, nechať veci na neskôr, venovať sa nepodstatnému a to aj v prípade ľudí so slušnou motiváciou. Dobrý stredný a nižší manažér je do značnej miery smerovač pozornosti. Orientuje ľudí na to podstatné a provokuje ľudí k lepšiemu výkonu.

Dobrý vedúci dokáže spôsobiť podstatný rozdiel. Už dávnejšie som takýchto ľudí prirovnal k seržantom v armáde. Chcieť výsledok a dať jasne najavo, že sa to stane a nepopustiť, kým sa pozornosť ľudí nezameria na produkciu toho podstatného. Ak máte takého človeka, potom ste našli perlu. Takého manažéra neprepustíte v rámci zoštíhľovania.

Dnes mi dokonca jeden majiteľ firmy povedal, že sám v poslednom čase naháňa pracovníkov v dielni do výkonov a zhrozil sa, že dosiahol zvýšenie efektivity o 30%. Predstavte si, že by dokázal najať vedúceho, ktorý by to vedel urobiť za neho. Ak sa zvýši produktivita desiatich ľudí o 30% len prácou vedúceho, koľko si môžeme dovoliť vyplatiť mu peňazí, aby sa to oplatilo?

Stredný manažér, ktorý o týchto veciach nevie a motá sa vám vo firme ako bludná ovca, ten nebude príliš chýbať. Ale ak máte kvalitného "seržanta", ktorý dokáže zmeniť výkony ľudí, toho neprepustíte. Až dobrý kormidelník na veslici dodá víťazstvo svalom veslárov...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára