nedeľa 30. septembra 2012

Chráňte investície do seminárov IV - OBČERSTVENIE

Nezabudnite na to, že ohúriť účastníkov školenia by ste mali skôr obsahom prednášok, ako lukulskými hodmi.

Občerstvenie na prestávkach a obed, to všetko by malo byť solídne, ale nie je dobré to preháňať. Neobetujte priveľa času na jedlo, ušetrený čas venujte radšej prednáške.

Často je rozumné zvoliť si bufetové usporiadanie (najmä pri väčšom počte účastníkov), kde ľudia dostanú jedlo z pultov, alebo ak už budú čašníci nosiť objednané jedlá, potom je lepšie nachystať objednávku vopred a trvať na príprave na určitú hodinu. Všetko si to vyžaduje kúštik organizácie a plánovania, ale pri troche snahy sa to podarí. 

Snažte sa vyhnúť zariadeniam, kde hrozí náhly vpád dvoch autobusov turistov a celá organizácia obeda úplne skolabuje. Stráviť 2 a pol hodiny na obedňajšej prestávke, ktorá mala trvať 60 minút, je vrchol mrzutosti.

Prestávky na kávu je lepšie mať nachystané tak, že obsluha nebude pri príprave vchádzať do prednáškovej miestnosti. Udržať pozornosť poslucháčov je veľké umenie a je nepríjemné, ak prednášku vyrušuje obsluha, ktorá nosí do miestnosti nejaké podnosy a kanvice. Situácia je ešte horšia, ak sa obsluha nepohybuje za chrbtom účastníkov, ale vojde do ich zorného poľa.

Z nápojov je najdôležitejšia obyčajná voda, potom rôzne minerálky, káva a čaj. Treba mať dostatok riadu a nezabúdajme aj na občerstvenie vo forme ovocia, či nejakých keksíkov a podobne. Pripravte na dostupné a viditeľné miesto stôl označený ako bod, kde je možné použitý riad odložiť.

Duševná práca je náročná a ľudia potrebujú občas čosi zjesť. Zvlášť ovocie môže byť dôležité, lebo obsahuje vitamín C, ktorý je pre vzdelávanie dosť podstatný. Študentom odporúčame aj vitamín B1 a E, vedecké štúdie ukazujú, že všetky tieto doplnky zohrávajú veľkú rolu. 

Vyhýbajte sa ťažkým jedlám a úplne vyraďte z ponuky akýkoľvek alkohol.



Foto: © Fotolia.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára