nedeľa 13. januára 2013

Povrchnosť a klišé

Je pravdepodobné, že ste sa stretli s týmto obrázkom:



Pozrite si ho, zasmejte sa a teraz sa poďme pozrieť ako je to naozaj.

Samozrejme, všetci sme už počuli o podradnom ázijskom tovare. Kedysi dávno sa hovorilo o japonských výrobkoch, že to sú len lacné a nekvalitné kópie západných vzorov.

Skúste vyhlásiť niečo podobné dnes. Pravdepodobne by ste sa tým strápnili.

Vo Veľkej Británii sa dlhé roky tradovali vtipy o Škodovkách. Bolo to podobné klišé, ako naše vtipy o Trabantoch. Celá táto zábava sa skončila, keď závody Škoda prevzal koncern Volkswagen a dnes už by bol podobný vtip dosť nevhodný.

V Ázii samozrejme nájdeme stále veľa podradného tovaru, ale to už celkom neplatí. Ich kontrola kvality a importovaný inžiniering dokáže robiť hotové divy. Súvisí to aj s tým, že odbytištia sú na náročných trhoch a najmä technické výrobky sa neustále zdokonaľujú. Nezabúdajme tiež na to, že v Ázii si prácu nesmierne vážia, zatiaľ čo západná "kultúra" stále viac vyhlasuje osobné voľno za najvyššiu hodnotu. To všetko sa prejavuje postupne v kvalite.

Vráťme sa k obrázku. Autor nielenže opakuje klišé, ale dokonca nám prezrádza vlastnú neznalosť. Ráfik bicykla je nosný prvok, spravidla z legovaných zliatin (vyrobený pravdepodobne na Taiwane) a nečudo, že tomu nárazu odolal. Zato nárazník je súčasťou bezpečnostnej deformačnej zóny a má byť poddajný. Tým znižuje škodu na tuhých častiach vozidla, nehovoriac o zlepšenej bezpečnosti pri kolízii s chodcami. Táto jeho vlastnosť pravdepodobne zachránila aj chudáka cyklistu.

Ten údajne podradný nárazník sa správa tak, ako bol navrhnutý, autor vtipu je úplne mimo, vlastne by sme si mohli začať robiť vtipy z jeho "odbornosti". Ale to robiť nebudeme, s úsmevom mu povieme, že to bol dobrý pokus, veď mnoho ďalších neznalých ľudí naletelo a posúvali to ako údajne dobrý vtip ďalej.

Ale my už vieme svoje.


2 komentáre:

  1. Zistenie, že môžem vidieť veci a javy také, aké naozaj sú, bolo zážitkom - pamätáš si, ako si nám v žiarskej Lune objasňoval pojem "obnóza"?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No je to tak, máš pravdu, ale v pravdivom podaní vysvetlenia o tvrdosti materiálov to už potom nie je vtipné :-)

    OdpovedaťOdstrániť