utorok 13. augusta 2013

Husté sito na personál

Vyberte správnych ľudí za spolupracovníkov a hneď vám odpadne polovica starostí. V článkoch na tomto blogu už nájdete rôzne rady ohľadom výberu personálu, ale z času na čas je lepšie sa k tejto téme vrátiť. (Články tu, tu a tu.)

Jedna z kľúčových rád spočíva v tom, že nových pracovníkov by ste si mali otestovať na nejakej veľmi náročnej aktivite, ktorá preverí a vytriedi zrno od pliev. Veď každá práca je svojím spôsobom náročná a vy asi nechcete zamestnávať ľudí, ktorí sa vyhýbajú nasadeniu a hľadajú oddych v závetrí.

Pred pár dňami sa mi počas konzultácie pochválil jeden zákazník doslova takto:

"Kvalita nášho tímu sa výrazne zlepšila, odkedy sme KAŽDÉHO nového pracovníka nasadili na časť skúšobnej doby do lakovne. Tam je horúčava a drina. Treba nesmierne makať, ťažké diely treba vešať na bežiacu linku, nemožno tam príliš odpočívať a už vôbec nie sa ulievať. Je to len pre silné povahy. Slabí pracanti dávajú výpoveď spravidla už druhý deň."



Aby bolo jasno, toto je firma, ktorá pracuje v strojárskej oblasti, prosperuje, expanduje, kríza - nekríza. Jej majiteľ je prísnym zástancom prísneho výberu ľudí a nepustí do tímu pracantov druhej kategórie a takto testuje aj administratívny personál.

Neochota a neproduktivita je v oblasti manuálnej práce zreteľná pomerne rýchlo. Zato v administratívnej oblasti sa dá omnoho lepšie skrývať a vytvárať okolo seba dymovú clonu.

Vyskúšajte to!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára