nedeľa 23. februára 2014

Ako budovať tím - spolupráca

Keby ste niekedy čelili situácii, že dôležití členovia vášho tímu majú medzi sebou spor, nemyslite si, že najlepší spôsob na riešenie je diskusia.

Môžete sa o to pokúsiť, a ak to rýchlo zafunguje, potom fajn.

Ale ak medzi nimi panuje nevraživosť, potom nečakajte, že si to vyriešia sami od seba. Vodcovstvo si vyžaduje, že do tejto situácie zasiahnete. Je jedno, že sa jedná o najväčšie hviezdy, z ktorých máte rešpekt. Nemôžete sa nechať zastrašiť, ak ste vodca tejto skupiny, musíte konať. Vedenie ľudí je výraz, ktorého základom je slovo vedenie, viesť.

Najlepší spôsob, ako obnoviť spoluprácu, je nasadiť "rozvadených" ľudí do akcie. Ak sú tí ľudia profesionáli, tak rýchlo pochopia, že skutočný oponent je súperove mužstvo a ich spor je malicherný v porovnaní s dôležitosťou víťazstva vlastného tímu. Výraz spolupráca má základ v slove spolu.

Tímová spolupráca


Tímová práca

Tímová práca je výraz, ktorého základom je slovo práca, nie diskusia. Nechajte ľudí produkovať, už aj ten najmenší čiastkový úspech v boji proti oponentovi výrazne zvýši ochotu tímu víťaziť.

Je úplne jedno, že sa jedná o problém, v ktorom sa v tomto okamihu objavujú mená ako Šatan, či Chára. Tento princíp je overený praxou, históriou aj zdravým rozumom.

Už pred stáročiami sme videli, že Aténčania mali večné spory so Sparťanmi a aj ostatné grécke mestské štáty sa vyznačovali hašterením. Ale v okamihu, keď sa na obzore objavili peržanskí votrelci, Heléni sa okamžite spojili k spoločnej obrane.

Vedenie ľudí

Ak budú mať členovia vášho tímu šarvátku, nasaďte ich. Nechajte ich spolu pracovať a pri najmenšom náznaku pokračovania sporu, okamžite zasiahnite a požadujte, aby sa sústredili na svoje úlohy.

Vodca nečaká, že si to zariadia sami. Nečaká, vedie. Ľudí treba nasadiť, to im vyčistí hlavu viac, ako akékoľvek reči. Každý, kto športuje vie, že aj najhorší stres sa javí omnoho menej dôležitý, ak si pôjdete zabehať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára