štvrtok 29. mája 2014

Divide et impera

Väčšina ľudí pozná výrok "Divide et impera" (rozdeľ a panuj) skôr z histórie a politiky. Obvykle sa to chápe ako základná stratégia koloniálnych mocností, keď chcú lacno a efektívne ovládať nejaké územie. Hovorí sa, že Briti dokázali s hŕstkou vojakov (40.000) ovládať Indiu s 300 miliónmi obyvateľov. Rozoštvať miestne kmene, "kúpiť" si vernosť nejakej miestnej menšiny tým, že sa im zverí lolkálna moc a výhody (pozrite si napríklad vzťahy Tamilov a Sinhálcov na Srí Lanke), atď., to patrí k základným princípom imperializmu.

Ide o klasické využitie zákona tretej strany, kde skrytý podnecovateľ vytvára konflikt, aby z neho profitoval. Typický príklad je podpora V.I. Lenina zo strany nemeckej cisárskej tajnej služby, ktorého dokonca pustili v zamplombovanom vagóne napriek vojne cez nemecké územie. Snahou bolo vyvolať v Rusku revolúciu a následný separátny mier.

Divide et impera v manažmente

Na celú vec sa dá pozerať aj inak. Úloha šéfa firmy je rozdeliť právomoci a úlohy. Teoreticky by sa mohol niekto snažiť ovládať všetku moc vo firme. Chcel by všetko vedieť a o všetkom rozhodovať do najmenšieho detailu. Ale to nejde.

Čím väčšia organizácia, tým dôležitejšie je, aby najvyšší šéf dokázal odovzdať časť svojich kompetencií podriadeným šéfom. Toto už nie je o zákernom imperialistickom ovládaní obsadeného územia. Toto je o prenesení záťaže vládnutia na plecia kolegov.

Preto máme hierarchiu vo firme. Preto delíme firmu na 7 divízií. Rozdeľ a panuj je v tomto prípade o rozdelení úloh a právomocí.

Príklad štruktúry podľa diela L. Ron Hubbarda


Organizácia a syndróm vyhorenia


Ak niekto nedokáže dobre organizovať a nevie podeliť firmu na logické oblasti, nedokáže si udržať potrebný nadhľad. Nie je nič nezvyčajné vidieť šéfa firmy, ako trávi polovicu pracovného času s telefónom na uchu a neustále niečo vybavuje a hasí. Keby sme sa lepšie prizreli na jeho činnosť, objavili by sme, že na jeho stole končia všetky problémy vyplývajúce zo zlej organizácie. Pravdepodobne mu jeho podriadení delegujú prácu, ktorú by mali zvládnuť sami, a za ktorú sú vlastne platení.

Ak šéf nerozdelí firmu na logické časti a nebude dôsledne trvať na plnení úloh, výsledkom bude stres. Ak to nerozdelí, nakoniec bude v pozícii, že už prestáva vládnuť.

Nechápať v tomto smere výrok "divide et impera" skončí tak, ako sme to tu spomínali už toľko krát: syndróm vyhorenia.

Rozdeľte firmu na logické divízie. Podeľte právomoci. Urobte hierarchiu.

Inak nebudete vládnuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára