sobota 31. mája 2014

Hviezdne okamihy

Je zvláštne, aké krátke okamihy trvá to, čo je vyvrcholením života. 

Koľko sekúnd má športovec na to, aby získal zlatú medailu? Koľko minút trvá najlepšia skladba, akú kedy zložil nejaký skladateľ? Koľko vám bude trvať prečítanie knihy, ktorá je vyvrcholením diela známeho spisovateľa?

Tie najsilnejšie okamihy sú práve iba okamihy, no svoju stopu zanechajú na večnosť. Spisovateľ mohol napísať kľúčové riadky svojho diela za jeden pekný večer, ale múdrosť a odhodlanie k tomu zbieral aj celý život.

Michelangelo vraj povedal, že v kvádri mramoru sa skrýva celá socha, treba ju v skale iba objaviť a vyslobodiť z nej.

Autor nejakej knihy kvôli nej študoval svet tisíce hodín, čerpal z odkazu dejín, žil plnokrvný život a zozbieranú múdrosť napísal v mene celého ľudstva. Keď čítate niečo krásne, poviete si: toto predsa poznám, toto som už dávno vedel; zásluha spisovateľa je len v tom, že precedil do svojho textu niečo, čo dávno cítili mnohí. Jednotlivci, generácie, ľudstvo.

Fotograf uvidel, bol tam a zachytil obraz. Záznam trval možno iba tisícinu sekundy. Obraz môže symbolizovať úsilie celého človečenstva, teplo, bezpečie i krásu, ale možno aj pominuteľnosť a melanchóliu.


Možno celý váš život smeruje k jednému veľkému výtrysku tvorivého génia. Možno ste na to nedozreli a možno vám chýba už len malý kúsok. Tak, ako treba objaviť sochu v kameni, tak musíte objaviť svoj účel, poslanie a zmysel života. Učíte sa dlho, až napokon zo seba vydáte to, kvôli čomu ste sa narodili.

Neprestávajte tvoriť, hľadať a veriť, že to najlepšie ešte príde.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára