štvrtok 8. júla 2010

Vladár a pravda

Pravda a manažment, časť II.




Vedeli ste o tom, že latinské slovo "kráľ" (rex) znamenalo pôvodne "ten čo koná správne"???


Pôvod slova rex spočíva v slove rectus, ktoré sa dá objasniť aj ako "pravý, správny, ten čo má pravdu". Kráľ teda nebol v predstavách ľudí uzurpátor, či diktátor. Stará múdrosť skrytá v ľudskom jazyku vychádzala z predstavy, že vládnuť má ten človek, ktorý sa najviac priblížil k pravde a koná správne. 
V predchádzajúcom dieli seriálu sme hovorili, že z manažérskeho hľadiska je pravda to, čo funguje. Ak vládca riadil štát na základe fungujúcich princípov a život ľudí bol vďaka tomu lepší, potom to bol rex - kráľ. Toto súvisí aj s pôvodnou definíciou politiky - veda a umenie ako zlepšovať život obyvateľov (z gréckeho polités = občan).


Môžeme teda povedať, že kráľovský mandát nepochádzal z ničoho iného, len zo schopnosti držať sa pravdy a konať správne. Ak sa vravelo, že "z božej vôle kráľ", možno mali ľudia na mysli, že múdrosť panovníka bola akýmsi božským zásahom.


Kráľovstvá (ako forma vlády) možno zanikli preto, že kým pôvodní králi boli ľudia, čo konali správne, ich nasledovníci boli ich potomkovia. Hlavnou kvalifikáciou nového kráľa teda nebola múdrosť a pravda, ale to, že bol synom starého kráľa. Dieťa génia nemusí byť nutne géniom. Ak ste videli film Gladiátor, tak tam tvorcovia filmu zabŕdli do tejto témy. Starnúci cisár Marcus Aurélius nechcel odovzdať vládu svojmu rodnému synovi Commodovi, ale chcel za syna ako následníka adoptovať hlavného hrdinu filmu Maxima Decima, lebo vedel, že Maximus má na vládu lepší talent aj potrebné etické postoje. Ale kým to stihol urobiť, tak ho jeho mravne skazený syn Commodus zavraždil. 


V počiatkoch Uhorského kráľovstva sa na kráľovský titul pripravoval kráľovič tým, že vládol Nitrianskemu kniežatstvu, v podstate tak vládol značnej časti dnešného Slovenska. Tým sa malo zabezpečiť to, aby po smrti kráľa nezasadol na trón úplný zelenáč.


Dobrý vládca bol požehnaním pre celú krajinu. Nie nadarmo sa hovorí, že český kráľ a ríšsky cisár Karol IV. dostal prívlastok "Otec vlasti". Rovnako tak je pre akúkoľvek skupinu ľudí požehnaním, ak ju vedie človek, ktorý vie, že má hľadať pravdu, držať sa jej a žiť v pravde.


Pre šéfa firmy môže byť prekvapením poznanie, že "žiť v pravde" neznamená len mravný rozmer a česť, ale je to aj hľadanie funkčných postupov, ktoré vedú k skutočnému úspechu. Tohto by sa mal držať každý vedúci pracovník, jeho povinnosťou je hľadať a nájsť pravdu. Ak ju nájde, potom by ju mal chrániť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára