sobota 24. júla 2010

Pracovné zaťaženie a ekonomika firmy

Kladiete is občas otázku o tom, koľko toho človek zvládne? Čo vôbec možno očakávať a požadovať od pracovníkov?

Občas mám pocit, že už žijeme v civilizácii slabochov, mäkkýšov a ľudí, ktorí majú nároky bez ohľadu na mieru užitočnosti ich práce. Keď potom vidím ako tvrdo pracujú v iných častiach sveta za smiešny plat, tak by som si občas želal, aby si pracovníci z "bohatých" krajín uvedomili, že by si mali svoje pracovné miesto omnho viacej vážiť. Nie, nie som priaznivcom otrockej práce, na druhej strane si občas kladiem otázku, či by nemal existovať zákon, ktorý prikazuje firmám vyplácať len taký balík miezd, aký si firma vzhľadom na príjmy môže dovoliť.

Keď som čítal nedávno o British Airways a štrajkoch palubného personálu, tak som si predstavoval, čo by asi tí štrajkujúci pracovníci povedali na toto video:

Nosič tehál v Bangladéši (klikni na odkaz)

British Airways je v strate, musí nemilosrdne šetriť a ak to neurobí, tak skrachuje. Do toho prirátajme straty zo štrajkov zamestnancov, ktorí si neuvedomujú, že vŕtajú diery do dna potápajúcej sa lode...
(Pritom nedávne prieskumy hovoria, že 73% posádok súhlasí s dohodou zo strany zamestnávateľa, ale sú to predstavitelia odborov, ktorí bránia dohode.)

Pozrime sa na Grécko, ktoré je až povestné vyplácaním ľudí tak, že si to krajina nemôže dovoliť, ale namiesto toho, aby si uvedomili, že utiahnutie opaskov je nevyhnutné, tak mnohí budú štrajkovať. Tým odradia prípadných turistov a sú na tom ako krajina ešte horšie.

Myslím si, že je najvyšší čas povedať, že pracovať treba viacej a ak treba, tak za menej peňazí, ak sa celá ekonomika nemá potopiť ako Titanic.

Pomohlo by vašej firme, keby existoval zákon, ktorý by bránil vyplácaniu peňazí na mzdy, ak firma nemá z čoho? Bolo by to dobré riešenie, ak by tento ekonomický zákon mal väčšiu silu, ako Zákoník práce?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára