pondelok 9. augusta 2010

Podpora podnikania na slovenský spôsob

Pri stretnutiach so zákazníkmi sa stretávam s najrozličnejšími zaujímavými vecami. Niektoré sú skutočne radostné a niektoré už menej.

Minulý týždeň mi riaditeľ jedného výrobného podniku povedal niečo, čo ma až nadvihlo zo stoličky. Tento náš klient úspešne podniká v oblasti, kde konkuruje medzinárodným gigantom, z ktorých každý má len na reklamu viacej, ako tento náš podnik urobí obratu. Ako keby ťažkostí nebolo dosť, riaditeľ mi povedal toto:

"Viete čo pre nás vymysleli vlani ako podporu v rámci krízy? Vari každé dva týždne sme tu mali nejakú kontrolu. Úrad práce, daňový úrad, živnostenský úrad, všetci sem chodili ako na klavír a podávali si kľučky s jasným zámerom (a asi aj pokynom) dávať podnikom pokuty, aby sa viacej naplnil štátny rozpočet."

Opäť som si uvedomil, že určitý spôsob vládnutia je naozaj spoločnosti škodlivý. Atmosféra v podnikaní je dôležitá, rozhoduje o motivácii tých, ktorí zapríčiňujú tvorbu hodnôt. Robotníci nikdy nedokážu odpracovať svoju robotu, ak nebude existovať podnik, ktorý im tú prácu dá. Aj podnikateľov a šéfov treba motivovať. Ak bude v politike neustále naznačované, že vláda bude v prvom rade chrániť obyčajného pracovníka pred "zvôľou majiteľov", bude to vlastne opakovaná výzva typu "Nenamáhajte sa toľko!" v čase, keď by bolo užitočnejšie hovoriť: "Pracujte tvrdšie a utiahnite si opasky".



Lenže opakované kontroly, ktoré skôr pripomínajú nájazdy Tatárov a Mongolov, to už nie je len ľúbivá populistická rétorika, to sú konkrétne činy, priam akty nepriateľstva. Podpora podnikov v čase krízy by mala vyzerať presne opačne. Dať im pokoj, prispieť k lepšej atmosfére tým, že úrady nebudú oberať podniky ani o čas, ani o peniaze vtedy, keď sa jedná o existenčný zápas.


Mnohí z nás budú zvedaví, či nová vláda dokáže podporiť podnikateľskú obec a začne dávať najavo jej podriadeným úradníkom, že firmy dávajú prácu a preto k nim treba pristupovať zhovievavo. Ide o to, aby si vládcovia uvedomovali, že atmosféra podpory podnikateľskej sféry sa dosahuje aj tým, že úradníci nesmú šikanovať firmy, ale naopak, podporovať ich. Šéf Úradu práce by mal byť hodnotený nie podľa vybratých pokút, ale podľa percenta nezamestnanosti. Čím menej zamestnaných, tým menší plat.

xxx

Nuž, a ako sa s týmito ranami osudu vyrovnal náš zákazník?

Ešte tvrdšou prácou, ešte lepšou organizáciu, marketingom a podnikateľskými úspechmi. Dnes nemajú žiadne dlhy, výroba beží, odbyt je zabezpečený a zvažujú nové vízie. Nenechali sa ubiť nepriazňou osudu a už vôbec nie úradníkmi.

Urobili presne to, čo vždy znova odporúčame: Ak zažívate útlak, tak najlepšia odpoveď je kvitnúť a prosperovať.



Ilustračný obrázok: zdroj wikipedia

1 komentár:

  1. Citam tento clanok s odstupom casu, tak mam pocit, ze nova vlada sa s tym vyrovnava zatial dost podivne. Vysoke odvody, ktore nie je mozne odpocitat z danoveho zakladu a dalsie podobne dobre napady - to zabezpeci, aby sa malemu podnikatelovi uz vobec podnikat neoplatilo a mozeme sa pozerat, ako sa utesene (ne)plni statny rozpocet a setrit - no na com budeme setrit, to sa zatial nevie...

    OdpovedaťOdstrániť