utorok 30. novembra 2010

Slušnosť

V tomto blogu často spomínam slušnosť a dobro. Hovorím o tom v prítomnom čase, nie ako o legende zo zabudnutej éry. Verím, že stále existujú dobré úmysly a túžba po dobrom živote, a slušní ľudia sú toho základom. Občas priam vnímam pochybnosť čitateľa, ako keby ktosi zdvihol obočie a chcel mi povedať: Skutočne tomu veríš? Nie si ty romantický rojko, ktorý sa narodil v nesprávnej dobe?

Moja odpoveď by znela asi takto:
Nie, nemýlim sa. Aj keď dnes žijeme v cynickej dobe a občas nás udalosti pokúšajú presvedčiť, že zlo sa zakráda okolo nás, aj tak je vo väčšine ľudí hlboko zakorenená túžba po dobrom a čestnom živote.

Nikdy sa nenechajte pomýliť hlasnými nadávkami. Nenávisť je možno hlučnejšia ako slušnosť, ale pravda sa nemeria silou hlasu a nedá sa o nej rozhodnúť ani hlasovaním.

Ak často hovorím o slušnosti a dobrotivosti, tak je to nielen preto, že sa snažím opísať niečo, čo existuje. Hovorím o tom, lebo mám na to dobrý dôvod - ak sa má niečo dosiahnuť, treba to vysloviť nahlas. Je to sen, je to túžba a predstava, ktorá stojí človeku za námahu.

Ľudia nosia tieto veci v sebe, možno ich hlboko potlačili a zabudli na nádej. Ale ak to niekto začne opisovať, tak zrazu pochopia, že také čosi je schované v ich vlastnom vnútri, matné, zabudnuté a zaprášené. Ale ak sa o tom začne hovoriť, tak to človek rozozná, bez najmenších pochybností a okamžite sa toho chytí. Je to podobný pocit, ako keď zazriete po dlhotrvajúcom daždi kúsok modrej oblohy. Po každom daždi príde slnko, je jedno koľko vám bude niekto tvrdiť, že slnko už bolo, ale už nebude.



Ak sa nadchnete myšlienkami o slušnosti a dobrote, je to preto, lebo je to niečo, čo máte v sebe. Nemožno vám to dať, nanajvýš sa to dá vo vás prebudiť. Slušnosť je prirodzená, len občas je potrebné pozbierať odvahu, ak ju chcete brániť.

Toto je devíza, bez ktorej sa nedá pracovať vo firme, bez nej nebude priateľstva, ani rodinnej pohody.

Ak vás tieto myšlienky hrejú pri srdci, potom sme zaknihovali malé víťazstvo. Prečo?

Lebo slušnosť vo vnútri človeka je zároveň zdrojom radosti. Vychádza zvnútra, presakuje na povrch aj na najtemnejších miestach. Najlepšie na tom je to, že keď spolupracujú slušní ľudia, tak spolu sú schopní vytvoriť viac dobra, ako je v každom z nich.

3 komentáre:

  1. Krasny prispevok.Som velmi rada,ze som obklopena takymito myslienkami a ludmi,ktori v sebe nosia city,uctu,slusnost a lasku.Snazim sa uvedomovat si niektore hodnoty a stat sa lepsim clovekom.A zacala som takychto ludi pritahovat.Robi mi to nesmiernu radost.Prajem Vam vsetko dobre a dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pavol,
    zaoberám sa týmito vecami už veľmi dlho, a súhlasím s názormi z tohoto článku. Podstata dobroty a slušnosti vychádza zo základu života...z LÁSKY....ktorú dostávame všetci v momente zrodu života....preto sme na svete aby sme ju rozdávali. A ona súvisí so všetkým....Ďakujem za článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádherné. Práve takýto článok by si mali prečítať aj tí medzi nami,ktorým slušnosť chýba. A je ich ešte stále dosť. Ale vraj sa im to raz vráti. A že každý priťahuje osoby svojho typu, je to naozaj pravda. Takže nazabúdajme, že slušnosti nie je nikdy dosť.

    OdpovedaťOdstrániť