pondelok 18. apríla 2011

Ako sa zrealizuje PLÁN?

Základy plánovania X


Mali by sme nadviazať na predchádzajúci diel seriálu a povedať si viacej o tom, ako zmeníme plány na skutočnosť. Ak sme označovali plán ako niečo, čo je len všeobecne načrtnutý zámer bez detailov realizácie, potom sa mnohí opýtajú: "Ako dostanem ten plán do reality?"

Odpoveďou je séria za sebou idúcich krokov, ktoré sa nazývajú PROGRAM. Kým sa totiž pustím do realizácie plánu, mal by som najprv pouvažovať nad tým, čo presne treba urobiť, ak sa má plán zrealizovať.

Keby ste mali v pláne vymeniť pletivo na plote, tak vás neodvratne čaká približne takýto program:
- odmerať rozmery plota
- vybrať materiál na obnovu
- zvoliť si dodávateľa
- urobiť rozpočet
- nákup a dovoz domov
- získať pomocníkov
- zabezpečiť nástroje
- zabezpečiť uviazanie susedovho psa
- demontáž starého plota
- výmena vodiacich drôtov
- natiahnutie pletiva na nosné prvky
- dokončenie prác a upratanie
- oslava na záhrade

Nie je povedané, že toto je jediný možný spôsob rozpísania tohto plánu na kroky programu, ale tieto za sebou idúce aktivity by s veľkou pravdepodobnosťou viedli k úspechu. Všimnite si, že máme vopred premyslený program jednotlivých krokov, ktoré si môžeme napísať na papier a odškrtávať splnenie každej úlohy.



Prečo toto voláme program? Je to pôvodne z gréčtiny (programma), čo sa vyvinulo zo slov pro = vopred + graphein = napísať. Nuž, veď aj televízny program v časopise sa skladá z vopred napísaných relácií a filmov, pri ktorých nájdete čas vysielania.

Keby ste robili plány iba pre seba, tak by ste možno nič nepísali, veď jednoduchá aktivita sa dá naozaj zrealizovať tak, že všetko nosíte v hlave. Ale ak ide o niečo zložitejšie, tak si jednotlivé kroky programu napíšete na papier, aby ste na nič nezabudli.

Keď manželka napíše mužovi zoznam vecí, ktoré má v supermarkete nakúpiť, tak sa mu postará o program, v ktorom behá krížom krážom po predajni a vkladá jednotlivé položky do nákupného vozíka. Pokročilé manželky píšu zoznam v takom poradí, ako sú tovary v predajni vystavené a vedia, že najprv je v obchode zelenina, potom minerálky, potom pečivo, atď.

Potreba rozpisovať plán do bodov programu prudko rastie, ak sa jedná o tímovú prácu. Niekto má na starosti plánovanie, prípadne šéfovanie a niekto zas vykonanie. Program je nesmierne dôležitý nástroj na koordináciu, lebo vopred napísané body programu ukazujú:
- čo má byť vykonané
- kto to má urobiť
- do kedy to má byť splnené
- v akom poradí sa majú úlohy vykonať

Kým PLÁNY ako také mi hovoria len o všeobecných zámeroch a veciach, ktoré treba zvládnuť, PROGRAMY sú prvá úroveň detailov vykonania plánov, kde už vidíme aj časovú následnosť úloh.

Nabudúce si o tomto povieme viacej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára