nedeľa 10. apríla 2011

Neobjasníš, neurobia

Základy plánovania VIII


Ak sa rozprávame o smerniciach a účeloch, tak treba spomenúť jeden dôležitý fakt. Ľudia sú vo svojej prapodstate slobodné bytosti a nedajú sa len tak postrkovať. Ak niečo robia, musí sa v tom prejavovať ich vôľa.

Samozrejme, najradšej sa niekto pustí do činnosti, ktorá ho baví a dáva mu zmysel. Keď si chcete zabehať v parku, musíte to byť vy, kto si obuje športovú obuv a vybehne von, nech už tým sledujete čokoľvek, či je to túžba schudnúť, alebo je to len prostá radosť z pohybu.

Do akcie nás často dostane aj obyčajná nevyhnutnosť. Ak máte psa, potom to bude jeho kňučanie a jeho telesné potreby, ktoré vás donútia obliecť sa a ísť ho vyvenčiť.

Motívom konania je aj strach. Ak vás niekto donúti podpísať dokument s priloženou hlavňou revolvera na čelo, tak ste to boli stále vy, kto to podpísal, no páchateľ počítal s vašou ochotou založenou na strachu o život. Môžete zastať na križovatke na stopke, no vo vašom prípade to nemusí byť preto, že by ste súhlasili s tým, že na bezpečné prekonanie križovatky treba zastať, ale zo strachu z pokuty.




Akákoľvek stratégia manažmentu zlyhá, ak neprivediete ľudí k tomu, aby robili veci, ktoré je nutné vykonať. Generál Eisenhower vraj zvykol hovoriť, že velenie znamená priviesť ľudí k tomu, aby urobili to, čo musia urobiť preto, lebo to chcú urobiť.

Je rozumné objasniť ľuďom účel nejakej smernice, ak má existovať nádej, že ju budú dodržiavať. Keďže smernica je čosi, čo funguje, tak by malo byť rozumné chcieť ju dodržiavať. Problém je však v tom, že ľudia nemusia mať tie správne dáta, či skúsenosti, prípadne cesta k úspechu vedie tŕnistými chodníkmi.

Poznáte všetky tie reklamy na zázračné pilulky na chudnutie? Sľubujú znižovanie hmotnosti bez hladovania a bez cvičenia. Rozumného človeka nenalákajú, ale stále sa nájde dosť dôverčivých ľudí, ktorí zahodia za hlavu zdravý rozum (smernice) a vyvalia peniaze za čosi, čo väčšinou nefunguje. Smernica hovorí, že tuk je len zásoba energie a musíte tej energie vydať viacej, ako jej prijmete do tela. Buď zvýšite výdaj používaním svalov, alebo znížite jej príjem v strave, prípadne oboje.


Môžete sa samozrejme snažiť presadzovať pravidlá objasnením typu "lebo medveď", môžete sa aj opierať o svoju autoritu a dúfať, že ľudia jednoducho poslúchnu, ale skúsenosti jasne ukazujú, že ľudia milujú slobodu a budú si robiť čo chcú.

Ak chceme, aby robili to, čo je potrebné, tak ich musíme priviesť k poznaniu, že to potrebné je zároveň rozumné. Rozumné nemusí byť zároveň pohodlné a to je často jadro problému. Toto platí aj v politike, tu však narážame na paradox. Pravdu má zodpovedný politik, ktorý povie, že základom dobrého života je tvrdá práca, námaha, trpezlivosť a odriekanie. Manipulátor a populista povie, že netreba tak tvrdo pracovať, lebo tí menej usilovní a vzdelaní dostanú prerozdelené to, čo sa zabaví tým usilovnejším a šikovnejším. Bohužiaľ vo voľbách hrozí, že ľudia si vyberú populistu a neuvedomujú si, že ten ich nesplniteľnými sľubmi dostáva do chudoby.



Základom každého útlaku je neznalosť, preto diktátori a populisti aktívne propagujú zjednodušené predstavy, ktoré boli zjednodušené do takej miery, že sa už stali klamstvom. Sú však na počutie pohodlným klamstvom. Ľudia by mali snažiť viacej chápať princípy života aj ekonomiky, potom by neboli rukojemníkmi vlastnej neznalosti.

Ak chcete mať dobre fungujúcu firmu, musíte objasňovať ľuďom smernice, ktoré nie sú ničím iným, len zdravým rozumom. Každá smernica má jeden, či viacej účelov a veľmi zvýšite šance na jej dodržiavanie, ak ten účel ľuďom objasníte. Obetovať minútu na objasnenie účelu príkazu, ktorý vydávate, môže ušetriť celé hodiny, ktoré by ste stratili, ak sa príkaz nesplní.

Stratégia, plánovanie - to všetko sa nezaobíde bez dobrých účelov a smerníc.



Obrázky: © frenta - Fotolia.com, Pavol Timko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára