pondelok 5. marca 2012

Rozdané karty

Máte pocit, že na zlepšenie fungovania firmy by ste museli najať vysoko platených zamestnancov? Aha, ale vy nemáte peniaze na tých výborne platených, výkonných supermanov!

Pohybujeme sa tu v akomsi bludnom kruhu. Na lepšie výkony by sme potrebovali lepších ľudí, ale tých nemôžeme zaplatiť. Aby sme ich dokázali lepšie zaplatiť, najprv by sme potrebovali lepšie výkony, no tie bez dobrých ľudí nedosiahneme a ...

Táto neutešená situácia zdanlivo nemá riešenie. Je to ako pokus dostať všetky figúrky do domčeka, ale nemôžeme sa dostať do hry, lebo šestku si môžu dovoliť len tí, čo sú už v hre.

Máme nesprávne kocky? Sú teda okrem pár vyvolených, všetci odsúdení na neúspech?

Poďme sa pozrieť ako sa dá z tohto bludného kruhu dostať von. Pripomína to situáciu, kedy slabší futbalový klub nedokáže postúpiť do vyššej ligy, lebo nemôže nakúpiť výkonných hráčov, lebo v nižšej lige na nich nemôže zarobiť peniaze.

Ako by sa mal klub správať v tejto situácii?

V prvom rade si treba uvedomiť, že každá stratégia musí vychádzať z tých zdrojov, ktoré sú k dispozícii. Musíme začať s tými hráčmi, ktorých máme. Chce to v prvom rade zlepšiť tréning, prípravu. Ak chcete zvýšiť svoje šance, musíte zvýšiť úroveň toho personálu, ktorý máte teraz k dispozícii. Hovorí sa, že huslista musí nacvičovať 8.000 hodín do veku 18 rokov, ak chce dosiahnuť prvotriednu úroveň. Špičkový tenista dokáže trénovať celé hodiny jeden jediný prvok hry, ak chce uspieť.

Túto ochotu musia mať spomínaní futbalisti a ešte viacej musí byť pripravený požadovať vyššie úsilie samotný tréner. Musí byť pripravený čeliť frflaniu, klesaniu na duchu, či lenivosti. Len tvrdšou, dobre premyslenou prácou môže mužstvo prekonať samo seba a začať lepšie zarábať. Potom nasledujú rôzne ďalšie kroky.

Vo firme v tejto súvislosti hovoríme o vzdelávaní a trénovaní zamestnancov. Učenie a nekonečné drilovanie kľúčových činností, to je začiatok cesty do vyššej ligy. Našej ére sa hovorí aj "vzdelanostná spoločnosť", to nie je nijaká náhoda.

Poučte sa...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára