pondelok 16. apríla 2012

Drzá odvaha

Veľa ľudí má predstavu, že podnikanie je vždy veľmi usporiadaná, vopred premyslená činnosť. Ale stále znova sa u klientov stretávam s príkladmi najrôznejších bláznivých historiek.

V piatok mi jeden majiteľ firmy rozprával, že najväčšiu zákazku v živote získal tak, že predstieral vlastníctvo výrobnej technológie. Celá vec je o to prekvapivejšia, že podpísal zmluvu s významným zahraničným investorom. Keď si potom zástupcovia tohto významného podniku prišli konečne výrobňu pozrieť, tak to bolo presne jeden deň potom, čo tam bola skutočne spustená prevádzka.

Samozrejme toto nie je tá metóda, ktorú by sme každému odporúčali. Skôr naopak. Ale týmto príkladom chcem ukázať, že ambiciózny plán môže byť úspešný veľakrát práve preto, že sa za ním skrýva obrovská energia, železná vôľa a až drzá sebaistota.

Pozrite sa do histórie, s akou malou armádou sa Alexander Veľký vypravil dobyť Perziu. Alebo ako postupoval slávny conquistador Cortéz. Keď pristál na pobreží Mexika, vyložil ľudí a náklad a potom dal spáliť lode. Zhrozeným vojakom povedal, že jediná cesta vedie vpred.

Úspech si často vyžaduje ľahkosť a sebavedomie. Ak budete kŕčovití, tak pravdepodobne neuspejete. Musíte byť tak trochu prírodným živlom. Musíte vedieť čo chcete a mať svoju víziu. Samozrejme - nevynechajte dobré strategické plánovanie. No nezabúdajte, že rieka chce ísť do mora. Nejako si cestu nájde.




Foto: ©Fotolia.com

1 komentár:

  1. Vinikajúci článok. Úspešný človek nemôže byť úspešným pokiaľ mu chýba vízia a neverí sám v seba a svoje schopnosti.

    OdpovedaťOdstrániť