štvrtok 15. apríla 2010

Úloha výberu ľudí "na konci krízy"

Nechajme na chvíľu seriál o povinnostiach majiteľa a hovorme chvíľu o inej téme. Poďme sa pozrieť, čo nás asi čaká v najbližšom období. 

Viac ako kedykoľvek predtým je jasné, že mnohé negatíva tzv. hospodárskej krízy vyplývali výhradne zo "skupinových súhlasov".  Ľudia masovo súhlasili s tým, že prídu ťažké časy, boli opatrní pri nákupoch a hoci mnohí z nich vlastne neutrpeli žiadny pokles príjmov, priškrtili výdaje a uskromnili sa. To viedlo k ešte horšiemu odbytu na trhu a tento bludný kruh všetko zhoršoval.

Teraz nastal čas, kedy firmy aj obyvateľstvo pochytili pozitívne očakávania a skutočne sa v mnohých odvetviach začali grafy výkonov dvíhať nahor. Je viacej práce, odbyt stúpa a ľudí pochytil mierny optimizmus. Prichádza nový súhlas, že kríza sa pomaly končí.

Vo väčšine firiem vám však povedia, že na dosiahnutie slušných výsledkov sa musí pracovať omnoho tvrdšie ako predtým. Počet stretnutí na uzatvorenie obchodu je spravidla vyšší, nie je nezvyčajné, že na získanie kontraktu je potrebné urobiť 3x viac ponúk, ako v roku 2007. Zákazníci sú nároční a aj produkčný personál zažíva pritvrdenie noriem a pracovných podmienok.

Podniky sú opatrné a zvyšujú produkciu požadovaním vyšších výkonov od existujúcich pracovníkov. Toto je koniec koncov rozumný postoj a môžeme pozorovať, že ľudia si dnes viacej vážia možnosť pracovať.

Nech už je opatrnosť pri výbere zamestnancov akákoľvek, aj tak sa javí, že už nebude možné zvládať rastúci objem objednávok inak, ako prijímaním nových ľudí.

Tu sme pri závažnom fenoméne. Firmy viacej ako kedykoľvek predtým budú požadovať, aby k nim do zamestnania prichádzali čo najvýkonnejší ľudia. V dnešnej dobe, kedy treba drieť, aby sa zarobili peniaze, si nemôžu dovoliť zamestnávať ľudí, čo nevedia tvrdo pracovať.

Prišiel čas pracantov, makačov a producentov. Viac ako kedykoľvek predtým je potrebné zistiť, či uchádzači o prácu chápu, že výsledkom snaženia a činností je nejaký produkt a treba skontrolovať aj to, či v minulosti mal dotyčný skutočne dobré výsledky.  Schopnosť odhaliť či záujemca o zamestanie dosahoval v minulosti dobré výsledky bude mať v najbližšom období cenu zlata.

Tento princíp je obecne platný, ale na rozdiel od minulosti, kedy boli firmy vďačné, že aspoň niekoho zohnali na robotu a boli náchylné na nezdravé kompromisy, teraz si budú omnoho viacej uvedomovať, že nie je jedno koho budú najímať.

A to je dobre. Bežný človek by mal vedieť, že normálne je požadovať aj ponúkať (a dosahovať) individuálny výkon.

Bez práce nie sú koláče.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára