pondelok 26. apríla 2010

Najprv podporujte lepších

Ak dáte pozornosť len chudobným, potom bude spoločnosť chudobná. Nie len preto, že reťaz je len taká silná, ako jej najslabší článok, ale preto, lebo snažiť sa pomáhať len tým najmenej zdatným, môže uvrhnúť aj tých silných do katastrofy. Nech si nikto nemyslí, že najschopnejší ľudia majú na ružiach ustlané.

Predstavte si rodinu, kde majú dve deti. Jedno z nich bude dobrým žiakom, jeho školopovinnosti si nevyžadujú veľkú pozornosť rodičov. Zato ten druhý žiačik - ten nosí päťky, poznámky, škola je uňho neustálym zdrojom stresu v rodine. Nikoho neprekvapí, ak ho budú rodičia doučovať, venovať sa mu, nútiť ho do domácich úloh a podobne. Predstavte si, že problém je tak závažný, že slabý žiak si už odkrojí značný podiel času, ktorý rodičia vedia deťom poskytnúť.

Keby ste boli tým lepším žiakom a vadilo by vám, že sa rodičia venujú takmer výhradne vášmu menej úspešnému súrodencovi, ako by ste to mali urobiť, aby obrátili pozornosť na vás?

???

Tušíte správne, veď rodičia vám dávajú presný návod, čo na nich funguje. Spustite sa, zopsujte sa, začnite vyvádzať neprístojnosti a garantovane sa vám začnú venovať.

Problém je negatívna motivácia. Aj pozornosť je istá miera odmeny a ak je venovaná negatívam, tak provokuje vznik ešte väčšieho počtu negatív. Nech si nikto nemyslí, že pozitíva sú samozrejmé. Obvykle totiž musí niekto pekne tvrdo pracovať na tom, aby veci fungovali dobre.

Podobne to funguje aj v spoločnosti všeobecne. Napríklad na progresívnom spôsobe zdanenia nie je nič spravodlivé. Naopak, je krajne nespravodlivé. Ak niekto zarába 10x viacej, nemá platiť 30x viacej. Ak zanedbáme nezdaniteľnú čiastku, ktorá už aj tak zvýhodňuje ľudí s nízkymi príjmami, tak spravodlivé je, že 10x vyššie príjmy rovná sa 10x vyššie dane a hotovo.

Chudobní ľudia sú životne závislí na tvorivosti podnikateľskej obce, ak ju bude spoločnosť drviť kadejakými neúnosnými odvodmi, tak stratí veľa energie hľadaním únikov, stratí chuť viesť a vytvárať príležitosti. Progresívne zdanenie je ideologicky výslovne marxisticko/leninské riešenie. Hovorí to, že vyššie príjmy nie sú podložené, darmo je niekto produktívnejší a schopnejší, na jeho zárobky nalepíme nápis "podozrivý z vykorisťovania" a preto tie príjmy zabavíme a prerozdelíme "chudákom".

Iba málokomu dochádza, že vysoké dane sú tiež znárodnením, len k tomu nedochádza s nasadenými bodákmi, ale v bielych rukavičkách. No nenechajte sa opiť rožkom, je to stále marxizmus vo svojej najhlbšej podstate.

Nerobme si ilúzie o mravnosti niektorých najbohatších ľudí, ale na druhej strane je klamstvom tvrdiť, že veľké príjmy sú automaticky prejavom zloby a vykorisťovania. Máme Demitru a Šatana zdaňovať x-krát viacej ako druholigového hokejistu? Prečo? Kde je spravodlivosť.

Zaujímavé je, že v celej histórii nájdeme ukážky toho, že dobročinnosť fungovala najlepšie tam, kde boli nízke dane, kultúrnosť, tolerancia a dostupná spravodlivosť.

Podobné mechanizmy fungujú aj vo firmách. Najviac energie venujte najlepším ľuďom, nielen vo forme peňazí, ale aj vo forme pozornosti. Chcete skutočne vedieť, prečo niekto u vás zarába viacej, ako jeho kolegovia?

Tak investujte čas do toho, aby ste skutočne pozorovali tých schopných aj menej schopných. Neodbytne dôjdete k záveru, že rozdiel je v prvom rade v nasadení, inteligencii a ochote na sebe pracovať. Asi vám nepríde na um, že lepšiemu človeku vezmete jeho príjmy a pridelíte ich tomu menej zdatnému. Prečo mnoho ľudí by volilo politika s podobnými názormi je tak trochu paradox modernej doby. Ale spravodlivosť funguje: Znižovanie životnej úrovne najchudobnejších obyvateľov bude mať na svedomí práve strana, ktorú najchudobnejší obvykle volia, len im to tak ľahko nevysvetlíte...

Keby ste boli generálom stíhacieho letectva a konečne by dorazili najnovšie stroje, dali by ste ich v prvom rade tým slabším pilotom, čo nikdy nezostrelili nepriateľské lietadlo, aby ste takto zvrátili vesmírnu nespravodlivosť? Nie, dali by ste tie najlepšie stroje svojím stíhacím esám, lebo oni by vám vyhrali väčšinu vzdušných bitiek.

Podporte najprv produktívnych ľudí, oni sa vám odmenia prebytkom produkcie. Len vtedy dokážete myslieť na solidaritu, ak bude veľa produkcie. Všetko ostatné je len poťahovanie medových motúzikov okolo úst.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára