nedeľa 30. mája 2010

Hodnota šéfa

Asi nikto nepochybuje o tom, že ak šéf robí svoju prácu, tak ovplyvňuje celkové výsledky firmy, dokonca sa to priamo prejavuje na výške príjmov organizácie.

Mohli by sme urobiť malý experiment:

Odmerajte príjmy firmy, keď šéf bol na svojom poste a riadil podriadených. Potom dajte šéfa na istú dobu preč. Je skoro isté, že príjmy budú nižšie. V literatúre sa tomuto rozdielu zvykne hovoriť diferenciál.

Čím lepšie bude ovládať svoju prácu, tým bude diferenciál väčší a tým bude aj jeho vlastná hodnota väčšia. Je jasné, že ak prídeme o šéfa, budeme sa musieť snažiť ho čo najrýchlejšie nahradiť. Aj vo vojne to bol známy fakt, preto ostreľovači sa vždy snažili v prvom rade odstreliť dôstojníkov v nádeji, že vojaci sa zmenia na bezradný húf ovcí, ktoré ostali bez pastiera.

xxx

Ak je pravda, že absencia šéfa znižuje príjmy firmy, potom treba spomenúť ešte jeden málo známy fakt:

FIRMA NEPRICHÁDZA O ŠÉFA LEN TÝM, ŽE TENTO JE ÚPLNE PREČ!

V skutočnosti šéfovia sú odstrelení zo svojej pozície tým, že sú vyrušovaní a kolegovia rozličnými "problémami" odvádzajú ich pozornosť od najdôležitejších šéfovských aktivít.

Príjmy organizácie sú znižované týmto faktorom omnoho viacej, ako si väčšina ľudí dokáže čo len predstaviť! O príčinách odvádzania šéfovej pozornosti by sa dalo veľa hovoriť a isto sa tomu ešte niekedy vrátime. Dnes si povedzme len to, že existujú 2 najbežnejšie dôvody:

- ani šéfovia nemajú dostatočne jasno v tom, ktoré ich aktivity najviac ovplyvňujú príjmy firmy
- šéfovia nevyužívajú optimálne svoje asistentky


Vedeli ste, že asistentka má 30 najdôležitejších povinností, ktoré ak pozná a dodržiava, tak dokáže šéfa "donútiť" venovať sa tým najdôležitejším povinnostiam?

____________________________________
Viacej k danej téme aj na YouTube, klikni tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára