utorok 8. februára 2011

Čo sa skrýva za víťazstvom

Chcel by som sa s vami v tomto blogu podeliť o preklad skvelej reči skvelého človeka.

Je to športový tréner, podľa ktorého nazvali pohár odovzdávaný vo finále NFL, trofej, ktorá je vari prestížnejšia ako Stanley Cup:






Dajme slovo slávnemu trénerovi Vince Lombardimu:



Víťaziť, to nie je vec, ktorú robíte "občas", je to záležitosť bez časového obmedzenia. Nezvíťazíš z času na čas; nerobíš veci správne iba občas; robíš veci dobre stále. Víťaziť, to je zvyk. A bohužiaľ, to sa dá povedať aj  o prehrávaní.

Druhé miesto nie je nič žiaduce. Hráme len o jedno umiestnenie a to je výhradne prvé miesto. Počas môjho pôsobenia v Green Bay som skončil na druhom mieste dvakrát a už nikdy viac nechem skončiť druhý. Vo finále existuje ocenenie aj pre tých, čo skončili na druhom mieste, ale toto je cena pre lúzrov a hrajú o ňu lúzri. V Amerike máme priam posadnutosť byť prví v čomkoľvek, chceme vyhrať a vyhrať a vyhrať.

Bohyňa víťazstva Niké
 
Kedykoľvek sa hráč futbalu oddá svojej práci, musí do toho dať všetko - od podrážok, až po temeno hlavy. Každý centimeter musí byť zapojený do hry. Niektorí ľudia hrajú s hlavou, to je v poriadku. Musíte byť múdri, ak chcete byť jednotkou v akomkoľvek odvetví. Ale ešte dôležitejšie je hrať so srdcom, do roztrhania vášho tela. Ak budete mať to šťastie, že nájdete chlapíka, čo má veľa v hlave a veľké srdce, tak nikdy neodídete z ihriska druhí.
 
Viesť futbalový tím sa nelíši v ničom od vedenia akejkoľvek organizácie - armády, politickej strany alebo firmy. Princípy sú rovnaké. Cieľom je vyhrať, poraziť toho druhého. Možno to znie kruto. Ale nemyslím si, že je to tak.
 
Je realitou života, že ľudia sú súťaživí a tie najsúťaživejšie hry priťahujú najsúťaživejších ľudí. To je dôvod, prečo sú tam - aby súťažili. Treba poznať pravidlá a ciele, keď sa zapojíte do hry. Cieľom je vyhrať férovo, priamočiaro a podľa pravidiel - ale vyhrať.
 
A pravdu povediac, nikdy som nepoznal človeka, čo si chcel dlhodobo čestne zaslúžiť svoju odmenu, ktorý hlboko v srdci neobdivoval drinu a disciplínu. V dobrom človeku je čosi, čo priam baží po disciplíne a tvrdej realite pri zápase, ktorý prebieha zoči voči.

Nespomínam tu tieto veci preto, že by som veril v "brutálnu" povahu človeka, alebo že ľudí treba spraviť brutálnymi, ak chceme, aby boli bojovní. Verím v Boha a verím v ľudskú slušnosť. Ale tiež pevne verím v hviezdne okamihy života, v splnenie najväčšieho sna, ktorý je niekomu najdrahší - to je ten okamih, kedy niekto ide vypľuť dušu pre dobrú vec a na bitevnom poli je vyčerpaný, ale víťazný.
Vince Lombardi 



Obrázky Wiki 

1 komentár: