sobota 31. decembra 2011

Spravodlivosť, populizmus a motivácia

Namiesto novoročného želania si dovolím napísať túto krátku úvahu o motivácii podnikateľov a daňových systémoch.

Majitelia firiem musia čeliť mnohým nástrahám a jedna z nich je daňový systém. Nerobme si ilúzie, v predvolebnom boji je zdaňovanie "bohatých" obľúbená téma. Lenže pozor, zvyšovanie daní sa takmer nikdy netýka najbohatších, ale takmer vždy si to odskáče skôr stredná trieda.

Nedávno som čítal zaujímavú reakciu na americké hnutie okupantov Wall street - 99% (pozor, s naším hnutím rovnakého mena to nemá absolútne nič spoločné). Autor článku T.J. Mc Cormack uvádza, že iba 1% obyvateľov New Yorku odvádza až 43% výberu daní z príjmu. Teda 35.000 ľudí (ktorí by sa zmestili na jeden väčší štadión) prispieva takmer na polovicu prostriedkov, ktoré potom využíva 8.000.000 obyvateľov New Yorku. Kričať, aby sa dane týmto ľuďom ešte zvýšili už nemá nič spoločné so solidaritou a už vôbec nie so spravodlivosťou.

Bez práce podnikateľov nebudú pracovné príležitosti. Majitelia firiem idú s kožou na trh, nepoznajú garantovanú pracovnú dobu, ak sú bohatí, potom to bolo zaplatené veľkým vypätím, stresmi a zrýchleným šedivením vlasov. Nie sú to tí boháči s cigarami a veľkým zadkom v koženom sedadle veľkej limuzíny. Iste, existujú podivné zväzky najmocnejších bankárov, obchodníkov so zbraňami, či kontroverzné kauzy ako Monsanto a verejnosť si musí urobiť o týchto veciach jasno a brániť sa, ak je to nutné. Ale je bláznivé trestať všetkých aktívnych a šikovných ľudí tým, že sa neúmerne zdania.

Bohatstvo vyžaduje nápad, nasadenie, znalosti a predovšetkým vytrvalosť. Vyžaduje si aj schopnosť čeliť vydriduchom, ktorí by chceli "prerozdeľovať" a zdaňovať niečo, čo by sami nikdy nedokázali vytvoriť. Keby sme teraz znárodnili úplne všetko a rozdelili rovným dielom, tak už o pár rokov budú opäť bohatí a chudobní ľudia. Bude to otázka šikovnosti, nasadenia a múdrosti. Niekto vás bude presviedčať, že sa jedná v prvom rade o hrabivosť, násilie a hrubosť. Lenže toto je pravdou len u malého percenta prípadov.


Majiteľom a zakladateľom firiem, manažérom želám prosperitu, dobré nervy, schopnosť udržať si hravosť a nenechať sa odradiť negativizmom tých menej schopných. Nech rok 2012 nebude rokom zvyšovania daní, či byrokratickej regulácie poškodzujúcej bežných podnikateľov.

Ak niečo želám zamestnancom, tak je to predovšetkým šťastie vo forme múdreho, osvieteného, dobrotivého a tvorivého vedenia firiem, kde pracujú. Bez toho nebude práca.

Nedajte sa opiť rožkom. Vláda nevytvára pracovné miesta (a ak, potom to často zaváňa byrokratickým molochom). Pracovné miesta vytvárajú podnikatelia a vláda by sa mala snažiť to prostredie čo najmenej kaziť. Aj majitelia firiem potrebujú motiváciu. Väčšinou ich stačí prestať demotivovať a oni pôjdu na plný plyn.

Všetko dobré v roku 2012!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára