utorok 13. decembra 2011

Systém nie je pre suchárov

Ľudia si občas myslia, že systém, pravidlá, či smernice iba ubíjajú kreativitu. Jednoducho nuda!

Majú predstavu, že organizovať znamená len vytvárať bohapustú byrokraciu, ktorá so skutočným plnokrvným životom nemá nič spoločné a v najlepšom prípade je to akési nutné zlo.

Pozrite sa na to všetko z inej strany.

Keby ste chceli prejsť s terénnym autom púšť, tak by ste mali mať premyslené, koľko budete mať so sebou benzínu a kde ho môžete natankovať. Potrebujete mapy, musíte mať rezervné koleso, sadu na opravu defektov a možno aj satelitný telefón. Dobrodružstvo nespočíva v tom, že niekde medzi pieskovými dunami miniete posledný benzín.

Organizácia, systém, smernice, to je ako konštrukcia strechy, pod ktorou môžete žiť. V tom dome môžete pracovať, zažívať radosť, zabávať sa, aj spať. No kostra domu musí byť pevná a všetky veci v ňom musia mať miesto. Ak nebudete mať poriadok, tak miesto plnohodnotného žitia budete stále niečo hľadať a zdržiavať sa hlúposťami.

Organizácia je ako kvalitná cesta. Nestaviate ju preto, že nemáte nič lepšieho na práci. Potrebujete ju, lebo chcete po nej voziť náklady. Vypracovať firemné postupy potrebujete preto, lebo bez nich by ste produkovali málo a neefektívne.

Máte dome v kuchyni odložené nože, vidličky a lyžice vždy na tom istom mieste? Prečo?



Ak sa vám zdá takýto systém v príborníku rozumný, prečo by ste mali pochybovať o tom, že pracovníci potrebujú pravidlá, smernice a stanovené postupy? Ak beriete podnikanie ako užitočnú hru, potom by ste mali vedieť, že mrzutosti prídu práve vďaka tomu, že ste zanedbali organizačné základy.

Produkcia a organizácia musí ísť ruka v ruke. Nemusíte ani sekundu pochybovať o tom, že Reinhold Messner mal pri expedíciách do Himalájí skvelú, ba až puntičkársku organizáciu. Práve preto sa mohol odvážiť na dobrodružstvá, aké by prežil iba málokto. Bez týchto vecí nebude fungovať nijaká stratégia.



Nie, systém nie je pre suchárov. Čím veľkolepejší zámer, tým lepšiu organizáciu budete potrebovať.



Himalájske foto: Nina Adjanin

1 komentár:

  1. zopar obrazkov ku textu...:) http://www.youtube.com/watch?v=DDhp166IvlQ&feature=share

    OdpovedaťOdstrániť