nedeľa 10. októbra 2010

Dnes začína zvyšok tvojho života

Každý má k dispozícii 24 hodín denne. Aj keby ste mali za sebou iba pár rokov svojej mladosti, stále platí, že prítomnosť je teraz a budúcnosť sa práve začína. Čomu venujete svoj čas, pozornosť a energiu, za tým sa neskôr obzriete a nazvete to "môj život".

Vždy som vyznával zásadu, že ľudia by mali robiť to, o čom snívajú. Každý máme nejaký základný cieľ, ktorý nemusí byť ľahko dosiahnuteľný,  dalo by sa dokonca tvrdiť, že jeho dosiahnutie môže pokojne obnášať aj to, že po ceste k nemu budete potiť krv. Len ak to bude tŕnisté, len ak si to vyžiada kus sebazaprenia a námahy, len vtedy bude odmena skutočne sladká.

Samozrejme nehovoríme o cieľoch typu - chcem byť bohatý,  chcem si iba užívať a nestarať sa o nikoho. Takto si človek šťastie nevyslúži.



Takto spieval na svojom najslávnejšom albume Ian Anderson v jednej z piesní:

A je to len dávanie, čo ťa robí
tým čím si...

Zodpovednosť človeka spočíva v tom, že bude hľadať svoj pravý cieľ, potom sa ho bude držať navzdory akýmkoľvek a všetkým prekážkam a spojí svoj cieľ s tým, že bude užitočný pre druhých. Len takto sa dá prežiť dobrý a hodnotný život.

Včera som pozeral video o živote Steva Jobsa, zakladateľa firmy Apple. Tento nedoštudovaný excentrik mal od počiatku cieľ dávať ľuďom nástroje, ktoré im zlepšia život, ktoré budú čo najviac kopírovať potreby užívateľa. Jeho produkty sa vždy vyznačovali tým, že sa držali intuitívneho ovládania, nevnucovali užívateľom nelogické a zložité procedúry. Jobs sa vždy zaujímal o zmýšľanie zákazníka a takmer puntičkársky zasahoval do práce svojich vývojárov, len aby bol výsledok čo najpriateľskejší pre užívateľa.

Steve Jobs si vybral za šéfa svojej firmy človeka, ktorý sa od tejto základnej filozofie odklonil, čo neskôr označil za najväčší omyl svojho života. Z vlastnej firmy bol vyštvaný a išiel robiť iné veci, okrem iného stál za technológiou firmy Pixar, ktorej vďačíme za technológiu animácie vo filmoch ako je Toy Story. Apple bez Jobsa išlo dolu vodou až nakoniec prozreteľnosť zaúradovala a firma povolala svojho vizionára naspäť. Keď neskôr prišiel s nápadmi ako je iPod a neskôr iPhone, už aj najväčší neprajníci museli uznať, že tento génius bol podstatným faktorom obrovského úspechu a čuduj sa svete, oblúkom sa dostávajú na výslnie aj počítače Apple, ktoré dnes dosahujú v prieskumoch najvyššiu spokojnosť zákazníkov na svete.

Jobs vždy hlásal, že jeho cieľom je zlepšovať ľuďom život a vedel, že ľudia musia uvažovať sami za seba, ak chcú mať úspech. To vyjadruje aj slogan jeho firmy "Think different" (Mysli odlišne).

Toto nie je óda na jednu svetovú značku. Je to len pekný príklad toho, ako niekto zostal verný svojim ideálom a ako napriek nepriazni osudu vytrval a nakoniec dosiahol veľký úspech použitím princípov idealizmu.

V dnešnej dobe počúvame zo všetkých strán, že život je len oddych, pôžitky a voľný čas. Chceli by sme vysoké platy, 6 hodinovú pracovnú dobu a pol roka dovolenky.

Vo firme, ktorú vediem ale zmýšľame odlišne. Hovoríme, že kvalitne odvedená práca, oddanosť svojím cieľom, užitočnosť pre ľudí v okolí je jediná skutočne funkčná filozofia v živote. Bohužiaľ, hrdosť po dobre zvládnutej práci je stále menej uznávanou životnou hodnotou. Ak ale bude chýbať, nahradia ju drogy a pochybné aktivity. Zroneného človeka nezachránia antidepresíva. Tie len potlačia symptómy, životné prejavy, dokonca potlačia aj túžby a tým celý problém priam dramaticky zhoršia. Zronený človek potrebuje nájsť svoj účel a potrebuje rehabilitovať pocit hrdosti. Ten sa dosahuje len službou.

Mali by sme si tie veci pripomínať a hovoriť o nich. Slušný človek sa dnes v priemernej partii pomaly strápni, ak vyhlási, že najvyššia hodnota v živote je služba pre ostatných. Toto nie je dobré.


Začnime tým, že to budeme hovoriť nahlas.

Lebo dnes začína zvyšok tvojho života.

7 komentárov:

  1. Pri čítaní mám znovu pocit, že som členom Tvojho tímu:-)) Ďakujem za pripomenutie toho, čo som sa naučil počas najlepšej školy môjho života:-) ťap!!! Vladimír

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Michal Nemčík, Košice10. októbra 2010 o 22:41

    Pekné a hodnotné, Pali ďakujem za tento článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekné a hodnotné, Pali ďakujem za tento článok. Michal Nemčík, Košice

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vytratila sa úctivosť a poctivosť zo správania väčšiny ľudí, lebo zišli z cesty pravdy poznania. Pachtia sa za hmotnými statkami bez ohľadu na to, čo druhým spôsobia a výsledok ich práce je často žalostný. Včera som našiel jedno veľmi dobré manažérske video, odporúčam si ho pozrieť na tejto adrese http://tvina.sk/index.php?program=2&video=1955

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krásně napsané, dík Pali!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andy mi posiela Vaše články vždy s dovetkom "toto napísal môj múdry brat". Môžem povedať, že má absolútnu pravdu :). Eva Pašková

    OdpovedaťOdstrániť