piatok 3. júna 2011

Investície a majetok

Povinnosti majiteľa VI.

Poďme sa pozrieť na logickú postupnosť, ktorú sme načali v marci 2010 seriálom o povinnostiach majiteľa. Najprv tu bol článok Ako má vyzerať pracovný deň majiteľa a samotný seriál začínal tu. V článkoch sme rozoberali postupne nasledovné kroky:


Máme overenú technológiu firmy, smernice, postupy
(jej existenciu a vývoj garantuje majiteľ, zakladateľ).

            ↓


To vytvára základ pre bežiacu produkciu. Dobrý šéf to
berie ako návod na použitie a firma môže štandardne fungovať.

            ↓


Od toho sa odvíja stratégické plánovanie, lebo smerovanie firmy
vždy vychádza “zo zabezpečenej obrany”, rozumej - z osvedčených
metód a z faktu, že firma priebežne produkuje.

            ↓


Ak firma dobre produkuje, majiteľ musí mať dobrý finančný
kontroling, inak sa zisku iba veľmi ťažko dočká.

            ↓


Ak firma má technológiu, produkciu, strategický plán a financie
pod kontrolou, to dáva zdravý základ pre investície.

            ↓


Ak úspešne prebehla investičná činnosť, výsledkom je hodnotný
majetok firmy, ktorý treba zveľaďovať, strážiť, udržiavať.


Všimnite si, že táto sekvencia je výsostne majiteľská doména a iba nepoučení majitelia očakávajú, že toto je práca riaditeľa. Ak majiteľ je zároveň riaditeľ, tak je iba pochopiteľné, že je zmätený a nevie rozoznať komu táto práca prislúcha.

Realizácia investícií, to je niečo, čo si v menšej firme stráži majiteľ sám a ak sú tam nejakí poverení pracovníci ako je napr. stavbyvedúci, tak tí by mali skladať účty priamo jemu. Vo väčšej firme už investičnú činnosť stráži poverený človek, dokonca to môže byť aj rozsiahle investičné oddelenie.

Majiteľ je aj preto majiteľ, lebo základom v názve jeho postu je slovo MAJETOK. Ak firma zarába, je zisková, tak jej majetok investovaním rastie.



Krása slova investícia spočíva v tom, že je to nasadenie prostriedkov (hlavne peňazí) do niečoho, čo má priniesť budúci výnos. Pochádza to z latinčiny, kde in = na + vestire = obliecť, po slovensky by sme povedali “navliecť niekoho do šiat”.  Pôvod slova ukazuje, že niekto zainvestoval do vystrojenia ľudí, prípadne aj žoldnierov a očakával, že tým dosiahne svoje ciele. Slovo investícia ukazuje, že peniaze treba v prvom rade vkladať do toho, čo prináša ďalšiu produkciu a teda príjmy.

Bežného ministra financií by sme mali pri nástupe do funkcie nechať napísať 1000x, že požičiavať si treba nie na spotrebu, ale výhradne na investície do aktivít, ktoré zvýšia daňové príjmy štátu.

Ak sme dobre investovali, tak teraz máme majetok. Každý majetok vo firme by mal byť zverený niekomu, kto zaň osobne ručí, všetko by malo byť evidované a prevzaté len proti podpisu.
Každé firma potrebuje nejakého správcu majetku a pod tohoto človeka zas spadajú aj také aktivity, ako je upratovanie, či údržba. Aby sa upratovačky nesťažovali, že sú podceňované, tak sme ich dali do spoločného oddelenia s pánom majiteľom. :)


Foto: fotolia.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára